Mražený banánovo-jahodový dezert
Suroviny
- 450 g Jahody zahradní
 - 70 g Máslo čerstvé
 - 340 g Mléko zahuštěné slazené
 - 230 g Cukr krupice
 - 130 g Sušenky BeBe světlé jemné
 - 500 g Zmrzlina jahodová
 - 340 g Čokoláda na vaření
 - 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
 - 1 kávová lžička Tresť vanilková
 - 3 ks Banány
 - 0.5 ks Cukr vanilka
 - 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Med včelí
 - 1 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 949 kcal
 - Sacharidy 134 g
 - Tuky 44 g
 - Sodík 84 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 109 g
 - Cholesterol 189.3 mg
 - Draslík 479 mg
 - Vláknina 13806.2 mg
 - Vitamín A 13806.2 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 44.5 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Sušenky rozmixujeme, promícháme s rozehřátým máslem a s 1 lžíci tekutého medu. Pak přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. (pokud by se těsto lepilo na prsty, omočíme je v práškovém cukru.
 - 
                                2
Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C 10-15 minut.
 - 
                                3
Připravíme čokoládovou omáčku: do rendlíku nalijeme kondenzované mléko a za stálého míchání pomalu zahříváme. Přidáme nalámanou čokoládu a cukr. Když je čokoláda s cukrem rozpuštěná, přivedeme k varu a hned odstavíme z plotny, přimícháme lžíci másla, vanilkovou příchuť a mletý zázvor. Mícháme jen do doby, až se máslo rozpustí. Vychladlou omáčku uzavřeme a dáme do chladničky na 30 minut.
 - 
                                4
Oloupeme banány, omyjeme a necháme okapat jahody. Banány nakrájíme na plátky, jahody rozkrájíme na čtvrtky.
 - 
                                5
Na koláč nalijeme 2/3 připravené čokoládové omáčky, na ni rozložíme 2/3 banánů a tuto vrstvu pokryjeme jahodovou zmrzlinou. Koláč překryjeme potravinářskou fólií a dáme do mrazničky na 2-3 hodiny.
 - 
                                6
Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, 0.5 sáčku vanilkového cukru a ještě chvilku šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.)
 - 
                                7
Koláč vyjmeme z mrazničky, na něj upravíme šlehačku, rozložíme pokrájené jahody se zbývajícími banány a celý koláč pokapeme 1/3 čokoládové omáčky, kterou jsme si znovu ohřáli.
 - 
                                8
Koláč dáme znovu do chladničky na 30 minut, potom koláč pokrájíme a podáváme.