Piškotový dortík s jahodami a vanilkovým krémem
Suroviny
- 500 g Jahody zahradní
 - 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 50 g Cukr krupice
 - 10 g Cukr moučkový
 - 100 g Cukr krystal
 - 1 kávová lžička Máta
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 0.5 ks Vanilkový lusk
 - 3 plátek Želatina
 - 3.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.5 dl Likér Cointreau
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 701 kcal
 - Sacharidy 75 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 51 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 54 g
 - Cholesterol 404 mg
 - Draslík 249.2 mg
 - Vláknina 6575.1 mg
 - Vitamín A 6575.1 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 73.6 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve vyšleháme cukr s vejci do hladké pěny. Přidáme mouku a promícháme vařečkou. Těsto přemístíme do cukrářského šáčku a hladkou trubičkou naneseme na pergamenový papír tvary kolečka s průměrem cca 10 cm. V troubě přdehřáté na 180 °C pečeme cca 7-8 minut.
 - 
                                2
Mezitím namočíme želatinu do studené vody. Polovinu šlehačky vyšleháme dotuha. Ve vodní lázni utřeme žloutky s cukrem, přidáme polovinu vyškrábnutého vanilkového lusku a ušlehanou smetanu. Želatinu zvolna rozpustíme na mírném ohni a vmícháme do připraveného krému. Přidáme zbylou šlehačku a dochutíme likérem.
 - 
                                3
Upečené piškoty poklademe jahodami a sáčkem na ně naneseme krém. Přiklopíme dalším piškotem a na chladném místě necháme dortíky ztuhnout.
 - 
                                4
Před podáváním posypeme moučkovým cukrem, dozdobíme čerstvou mátou a případně ještě jahodami.