Křehký dort s jahodami
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 350 g Jahody zahradní
 - 100 g Tvaroh měkký - nízkotučný
 - 270 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 ml Smetana na šlehání
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Cukr vanilka
 - 8 ks Jahody zahradní
 - 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
 - 0.5 ks Cukr vanilka
 - 1 špetka Sůl
 - 3 polévková lžíce Cukr krupice
 - 4 polévková lžíce Mléko polotučné
 - 3 polévková lžíce Mléko polotučné
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 350 kcal
 - Sacharidy 45 g
 - Tuky 16 g
 - Sodík 82 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 47.5 mg
 - Draslík 181.4 mg
 - Vláknina 4389.3 mg
 - Vitamín A 4389.3 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 32.8 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dortovou formu vymažeme 20 g másla, dort budeme péci v troubě předehřáté na 210 °C.
 - 
                                2
V míse zpracujeme sypké suroviny na těsto se zbylým změklým máslem, přidáme vejce rozšlehané v mléce a vypracujeme hladké těsto, které na lehce pomoučeném vále rozválíme. Z těsta vykrojíme kruh o průměru dortové formy, vložíme na dno formy a pečeme v předehřáté formě zhruba 20 minut. Poté korpus vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce.
 - 
                                3
V mezičase připravíme jahodovou náplň. Jahody očistíme, opláchneme a necháme okapat. Poté je nakrájíme na plátky. Tvaroh rozšleháme s vanilkovým cukrem a mlékem, do něj lehce vmícháme šlehačku, kterou jsme ušlehali dotuha.
 - 
                                4
Vychladlý korpus podélně rozkrojíme na dva pláty, z nich jeden rozkrájíme na 8 klínů, které posypeme moučkovým cukrem.
 - 
                                5
Druhý plát položíme na plochou mísu, potřeme šlehačkovým krémem a poklademe nakrájenými jahodami. Na vrch položíme do kruhu klíny z druhého plátu, poklademe očištěnými jahodami a podáváme.