Křehký máslovo-mandlový koláč s jahodami
Suroviny
- 200 g Jahody zahradní
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 215 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Cukr moučkový
 - 50 g Cukr moučka
 - 300 ml Mléko plnotučné
 - 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 ks Pomeranče
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vanilkový lusk
 - 1 ks Vanilkový lusk
 - 1 špetka Sůl mořská
 - 1 špetka Sůl mořská
 - 1 šálek Sedmikráska
 - 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 5 polévková lžíce Mandle mleté
 - 4.5 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 438 kcal
 - Sacharidy 47 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 70 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 254.6 mg
 - Draslík 208.8 mg
 - Vláknina 4969.6 mg
 - Vitamín A 4969.6 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 28 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 251.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem. Přidáme moučkový prosátý cukr, špetku soli, vyškrábaná semínka z jednoho vanilkového lusku a nastrouhanou kůru z omytého pomeranče. Sypkou směs dobře promícháme. Pak přidáme k mouce na kostičky pokrájené změklé máslo, 3 žloutky a 5 lžic mletých mandlí. Těsto důkladně propracujeme rukama, mělo by být hladké, vláčné a polotuhé. Vytvoříme z něj váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme na 30 minut odpočinout do chladničky.
 - 
                                2
Mezitím si předehřejeme troubu na 180°C. Kulatou koláčovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Zahradní jahody omyjeme a necháme oschnout. Rozkvetlé sedmikrásky se stonkem opláchneme v sítu pod studenou vodou, vodu z nich setřepeme a na chvilku je dáme do sklenice. Pak z nich odstřihneme hlavičky se stonkem, maximálně do 2cm. Sedmikrásky a asi 1/3 jahod se zeleným okvětím odložíme na ozdobu.
 - 
                                3
Těsto rozválíme na kruh, větší v průměru asi o 2cm, než je dno formy. Těsto vložíme do formy, okraje těsta prsty přitlačíme k okraji formy a propícháme ho vidličkou, aby nám nevyfouklo. Překryjeme ho pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby. Koláč pečeme přibližně 10-13 minut dozlatova. Upečený koláč necháme vychladnout.
 - 
                                4
Připravíme si vanilkový krém: do kastrólku nalijeme 300ml mléka. Když je teplé, zamícháme do něj seškrábnutá zrníčka z jednoho vanilkového lusku. Pak mléko odstavíme z plotny. V míse vyšleháme žloutky s moučkovým cukrem a Maizenou dohladka. Mísu se žloutky "posadíme" do kastrólu s vroucí vodou. Postupně, nad parou, za stálého míchání, budeme ke žloutkům přilévat mléko, šleháme směs do zhoustnutí. Hotový krém necháme vychladnout.
 - 
                                5
Na vychladlý koláčový korpus vylejeme vychladlý krém a uhladíme ho. Povrch koláče ozdobíme pokrájenými jahodami a sedmikráskami. Střed koláče ozdobíme celými jahodami se zeleným okvětím a servírujeme. Dobrou chuť.