Košíčky z listového těsta s kávovým krémem
Suroviny
- 500 g Listové těsto
 - 300 g Hroznové víno
 - 150 g Cukr krupice
 - 90 g Cukr krupice
 - 3 ks Vaječný bílek slepičí
 - 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 3.8 dl Voda pitná
 - 0.25 dl Voda pitná
 - 1.5 polévková lžíce Želatina
 - 1 polévková lžíce Káva mletá
 - 1 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 700 kcal
 - Sacharidy 83 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 39 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 52 g
 - Cholesterol 70.8 mg
 - Draslík 153.5 mg
 - Vláknina 3832.7 mg
 - Vitamín A 3832.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.4 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Košíčky z listového těsta:
 - 
                                2
Na pomoučeném vále si velmi zlehka rozválíme listové těsto na sílu 5-7 mm. Formičkou o průměru 12 cm si vykrojíme 12 koleček. Ze 6 velkých koleček vykrojíme menší kolečka formičkou o průměru 10 cm.
 - 
                                3
Velká kolečka potřeme vodou a na ně opatrně položíme vykrojené okraje široké 2 cm. Po upečení nám vytvoří misku. Vše položíme na plech s pečícím papírem. Okraje vytvořených misek a zbylá malá kolečka potřeme též vodou. Malá kolečka používáme jako pokličku k naplněným miskám.
 - 
                                4
Pečeme v předehřáté troubě na 200°C. Na dno trouby si dáme misku s vodou (1 dl). Pečeme asi 10 minut dozlatova. vyjmeme je z trouby a necháme vychladnout.
 - 
                                5
Připravíme si kávový krém. Do většího hrnečku dáme vrchovatou lžíci zrnkové kávy a zalijeme ji 2.3 dl vody. Necháme ji vyluhovat několik minut a pak ji přecedíme přes jemné síto.
 - 
                                6
Do rendlíku dáme 1.5 lžíce želatiny a zalijeme ji 1.5 dl studené vody. Necháme ji asi 10 minut nabobtnat, pak ji začneme pomalu zahřívat a za stálého míchání ji necháme rozpustit. Přilijeme k ní kávu, přimícháme 150 g cukru a zahříváme asi na 60-65°C. Pak rendlík odstavíme z plotny a necháme želatinu vychladnout.
 - 
                                7
Omyjeme a osušíme sladké hroznové víno.
 - 
                                8
Mezitím si připravíme šlehačku a tuhý bílkový sníh. Dobře vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a jen chvilku ještě šleháme. Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.
 - 
                                9
Na sníh potřebujeme bílky, které mají pokojovou teplotu. Vyšleháme je čistou elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme postupně lžíci krupicového cukru a chvilku ještě šleháme. Sníh by měl být tuhý, pevný. Dáváme si ale pozor, abychom sníh nepřešlehali.
 - 
                                10
Do kávové želatiny postupně zapracujeme šlehačku a potom sníh. Košíčky naplníme krémem, ozdobíme hroznovým vínem a servírujeme.