Pikantní dezert s hruškami a mandlovým krémem
Suroviny
- 40 g Džem broskvový
 - 20 g Džem brusinkový
 - 175 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 120 g Máslo
 - 100 g Mandle mleté
 - 70 g Máslo
 - 12 g Máslo
 - 1 kávová lžička Koňak
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 0.25 kávová lžička Tresť mandlová
 - 3 ks Hrušky
 - 1 ks Vaječný bílek slepičí
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2 špetka Kypřící prášek do pečiva
 - 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 511 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 11 g
 - Sodík 27 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 40.9 mg
 - Draslík 178.7 mg
 - Vláknina 5920.2 mg
 - Vitamín A 5920.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.8 mg
 - Vitamín E 4.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve si připravíme těsto: do mísy nasypeme prosátou hladkou mouku, přidáme k ní špetku soli, 2 špetky prášku do pečiva, lžičku cukru a na kostičky pokrájené změklé máslo. Vše vařečkou promícháme, postupně přidáme 50 - 100 ml vody (po lžicích) a těsto důkladně pomocí rukou zpracujeme tak, aby se nám nelepilo. Mísu s těstem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na 2 hodiny odpočinout do ledničky.
 - 
                                2
Připravíme mandlový krém: do vyšší nádoby nasypeme mleté mandle, přidáme mandlový extrakt a cukr. Vařečkou vše promícháme, přidáme na kostičky pokrájené změklé máslo a tyčovým mixérem směs krátce rozmixujeme. Z 1 bílku si vyšleháme tuhý sníh. Do rozmixované směsi postupně zapracujeme 1 celé vajíčko a nakonec sníh z bílku.
 - 
                                3
Troubu si předehřejeme na 190°C. Vyšší koláčovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Omyté a osušené hrušky oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky. Pokapeme je citrónovou šťávou z jednoho citrónu.
 - 
                                4
Formu vyložíme těstem, pokryjeme ho krémem a ozdobíme plátkami hrušek. Plátky na krém klademe nejdříve jeden za druhým do tvaru kříže a napříč přes kříž poklademe ještě jednu řadu. Takto nám plátky hrušek rozdělí koláč na 6 dílů.
 - 
                                5
Koláč pečeme přibližně 50-55 minut dozlatova, pak ho necháme vychladnout. V kastrólku rozmícháme broskvový a brusinkový džem. Při mírné teplotě džem rozpustíme, nakonec do něj přimícháme 1 lžičku koňaku. Upečený a vychladlý koláč přelijeme mírně teplým džemem, nakrájíme a podáváme.