Omelety s jablky
Suroviny
- 100 g Džem meruňkový
 - 5 ks Jablka
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Cukr skořicový
 - 5 dl Mléko plnotučné
 - 0.02 dl Olej slunečnicový
 - 1 šálek Mouka pšeničná hladká
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 3 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1 polévková lžíce Citronová kůra
 - 3 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 690 kcal
 - Sacharidy 133 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 327 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 66 g
 - Cholesterol 257.8 mg
 - Draslík 355.4 mg
 - Vláknina 10915.5 mg
 - Vitamín A 10915.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 16 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 776.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Teplou vodou omyjeme citron a pomeranč. Ovoce osušíme a kůru nastrouháme.
 - 
                                2
Do mísy nalijeme 5 dl mléka, přidáme 4 žloutky, citronovou a pomerančovou kůru a 0.5 lžíce soli. Směs rozmixujeme a postupně přimícháme přibližně šálek hladké mouky a znovu rozmixujeme dohladka. Těsto by mělo být řidší. Necháme ho chvíli odpočinout.
 - 
                                3
Mezitím omyjeme a oloupeme jablka, rozkrájíme je, zbavíme jádřinců, pokrájíme na velmi tenké plátky, dáme do mísy, posypeme cukrem a necháme odležet 5-10 minut. Vyšleháme ze 4 bílků tuhý sníh a spolu s jablky přimícháme do těsta.
 - 
                                4
Na dno rozpálené pánve rozetřeme olej mašlovačkou. Těsto nabereme malou naběračkou, nalijeme na střed a pohybem pánve ho rozlijeme po dně. Pečeme tenké omelety, z každé strany dozlatova.
 - 
                                5
Omelety potřeme džemem, stočíme je, posypeme skořicovým cukrem a podáváme.