Slanečkové závitky s jablky po lotyšsku
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 638 kcal
 - Sacharidy 72 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 965 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 40 g
 - Cholesterol 107.7 mg
 - Draslík 784.5 mg
 - Vláknina 9011.3 mg
 - Vitamín A 9011.3 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13.4 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vykuchané, přes noc vymáčené, stažené a vykostěné slanečky podélně rozkrojíme na půlky.
 - 
                                2
Dále nahrubo nastrouháme 1 jablko a nadrobno nasekáme cibuli a v misce důkladně promícháme se 2 lžičkami rajského protlaku a lžičkou cukru. Touto směsí potřeme slanečkové řezy, stočíme a propíchneme párátkem. Dvě oloupaná a jadřinců zbavená jablka nakrájíme na kostky a spolu se slanečkovými závitky vložíme do sklenice.
 - 
                                3
Potom připravíme nálev. Svaříme ocet zředěný s vodou v poměru 1:1 s kořením, 2 lžičkami cukru a se lžičkou rajského protlaku a necháme vychladnout.
 - 
                                4
Marinádou zalijeme slanečkové závitky a jablka a necháme dva dny v chladu stát. Závitky vyndáme z marinády a rozdělíme na servírovací ploché misky.
 - 
                                5
Podáváme je přelité zakysanou smetanou a ozdobené kostkami marinovaných jablek s bílým pečivem.