Fíkové dortíky
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
 - 70 g Med včelí
 - 140 g Sýr Lučina - termizovaný
 - 30 g Cukr moučkový
 - 50 g Hera
 - 140 g Mouka pšeničná hladká
 - 2 kávová lžička Voda pitná
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 1 kávová lžička Tresť vanilková
 - 10 ks Fíky čerstvé
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 0.75 dl Smetana jihočeská zakysaná15%
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 370 kcal
 - Sacharidy 48 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 38 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 35 g
 - Cholesterol 55.3 mg
 - Draslík 299.8 mg
 - Vláknina 7430 mg
 - Vitamín A 7430 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.2 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, přidáme 120 g másla nakrájeného na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.
 - 
                                2
Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
 - 
                                3
Těsto na pomoučeném vále vyválíme na placku o síle asi 3 mm. Potom z placky vykrojíme kolečka přibližně o průměru 7.5-8 cm. Kolečka natlačíme do formiček na muffiny.
 - 
                                4
(Odřezky těsta znovu zpracujeme, vyválíme, vykrájíme a naplníme formičky.) Celkem by mělo být naplněno 9-12 kusů, podle síly vyváleného těsta.
 - 
                                5
Pečeme v předehřáté troubě na 190°C asi 8-10 minut. Košíčky po vychladnutí pomocí nože opatrně vyjmeme.
 - 
                                6
Připravíme si krém: sýr Lučinu v míse smícháme s moučkovým cukrem a vanilkovou příchutí. Elektrickým šlehačem krém vyšleháme dohladka. Postupně přidáváme citronovou kůru, zakysanou smetanu a krém prošleháváme do zhoustnutí. Fíky nakrájíme na kolečka.
 - 
                                7
Připravíme si medovou glazuru: med dáme do rendlíku a pomalu zahříváme, až se rozpustí. Přimícháme 1-2 lžičky vody a med vymícháme dohladka.
 - 
                                8
Každý košíček naplníme krémem, ozdobíme kolečky fíku, potřeme je medovou glazurou a po zatuhnutí podáváme.