Kachna s opečeným ananasem
Suroviny
- 50 g Mouka pšeničná hladká
 - 200 g Mouka pšeničná hrubá
 - 1000 g Kachna domácí
 - 120 g Máslo čerstvé
 - 100 g Sádlo škvařené
 - 300 ml Víno bílé
 - 16 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Chilli koření mleté
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 6 plátek Ananas
 - 2.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Ocet vinný
 - 1.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1221 kcal
 - Sacharidy 37 g
 - Tuky 102 g
 - Sodík 656 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 289.8 mg
 - Draslík 461.9 mg
 - Vláknina 3921.1 mg
 - Vitamín A 3921.1 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.4 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 27.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ananas oloupeme, pokrájíme na silnější plátky a namočíme do studené vody s trochou octa.
 - 
                                2
Cibuli i mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka.
 - 
                                3
Kachnu položíme hřbetem nahoru na prkénko. Nohy vykloubíme, křídla odřízneme. Ostrým nožem nařízneme kůži kolem páteře po celé délce, postupně oddělujeme maso od páteře a žeber tak, abychom neporušili kůži na spodní straně, až se nám podaří vyjmout kostru.
 - 
                                4
Klouby nohou přeřízneme nebo přestřihneme. Opatrně oddělíme maso od kostí na nohou a kosti vytáhneme.
 - 
                                5
Poté kachnu rozdělíme na 6 porcí, osolíme, ze všech stran opečeme spolu s cibulí a mrkví na rozpáleném sádle do zlatova.
 - 
                                6
Opečené porce kachny vyjmeme a přendáme do jiné nádoby. Do sádla, ve kterém se kachna pekla, přidáme mouku, zasmahneme, zalijeme suchým bílým vínem a 3 lžícemi vody. Vzniklou řídkou omáčku osolíme, přidáme chilli koření, vložíme zpět porce kachny, přikryjeme a ve středně rozehřáté troubě dusíme do měkka.
 - 
                                7
Zatím připravíme máslové noky. Do 400 ml osoleného horkého mléka přidáme 40 g másla, tenkým praménkem přisypeme 200 g hrubé mouky. Za stálého míchání vaříme, až se těsto přestane lepit na vařečku i na dno nádoby. Odstavíme z ohně a necháme trochu vychladnout.
 - 
                                8
Poté postupně vmícháme 3 vejce, pomocí lžíce vykrajujeme noky a vhazujeme je do vařící osolené vody. Vaříme asi 5 minut, poté uvařené noky necháme okapat.
 - 
                                9
Ananas osušíme, lehce poprášíme paprikou a opečeme na 80 g másla.
 - 
                                10
Porce kachny klademe na talíře, na ně pokládáme ananas, obložíme uvařenými máslovými noky, přelijeme omáčkou, posypeme nasekanými arašídy.