Koláč se sýrovým krémem a mangem
Suroviny
- 40 g Mandle
 - 120 g Máslo čerstvé
 - 220 g Sýr Lučina - termizovaný
 - 140 g Mouka pšeničná hladká
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 ks Mango
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 369 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 99 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 84.9 mg
 - Draslík 79.5 mg
 - Vláknina 2235.3 mg
 - Vitamín A 2235.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.6 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme si sýrový krém: 220 g sýra Lučina vyšleháme s 1,5 dl smetany a 0,5 lžičkou bílého pepře, 0,5 lžičky soli a lžičkou nastrouhané citronové kůry. Mango omyjeme, oloupeme, rozkrojíme a zbavíme pecky. Ozdobně ho nakrájíme na plátky. Loupané mandle v pánvi nasucho osmažíme do zlatova.
 - 
                                2
Upečeme koláčový korpus. Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky s 0,5 lžičkou soli. 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky, těsto nahrubo vidličkou promícháme, poté přimícháme vyšlehaný žloutek se lžičkou citrónové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.
 - 
                                3
Těsto vařečkou promícháme, důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
 - 
                                4
Nastříháme pečicí papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed papíru, vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečicího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu s průměrem 22 - 23 cm.
 - 
                                5
Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečicí papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou k okrajům pečicí formy. Těsto propíchneme na několika místech vidličkou a dáme do trouby, předehřáté na 170°C. Pečeme do zlatova 15 minut.
 - 
                                6
Upečený koláč vyjmeme, necháme vychladnout, natřeme sýrovým krémem, ozdobíme plátky manga a mandlemi. Poté jej nakrájíme a servírujeme.