Světlý dort s mangem a šlehačkou
Suroviny
- 50 g Čokoláda hořká
 - 50 g Čokoláda hořká
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 40 g Cukr krupice
 - 200 g Mouka polohrubá
 - 400 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 100 ml Lažanský Rubín jablečný mošt
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 2 ks Mango
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 6 plátek Želatina bílá plátky
 - 1 polévková lžíce Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 605 kcal
 - Sacharidy 53 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 70 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 49 g
 - Cholesterol 211 mg
 - Draslík 207.1 mg
 - Vláknina 5418.5 mg
 - Vitamín A 5418.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.6 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dortovou formu vytřeme máslem, dort budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
 - 
                                2
Ze všech surovin připravíme těsto, dobře vypracujeme a ve fólii necháme v chladničce asi půl hodiny odpočinout. Poté těsto rozválíme, vyložíme jím formu a pečeme zhruba 20 minut.
 - 
                                3
Upečený korpus vyjmeme z formy a necháme vychladnout. Vychladlý dort položíme na rovnou míru a uzavřeme do okraje dortové formy.
 - 
                                4
Manga oloupeme, nakrájíme na kostičky (malý díl odložíme na ozdobu) a rozmixujeme se žloutky a cukrem. Želatinu necháme ve 4 lžících moštu nabobtnat, poté zahřejeme, až se želatina rozpustí. Rozpuštěnou želatinu a zbylý mošt vmícháme do manga a necháme v chladničce vychladit.
 - 
                                5
Rozlámanou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a hmotou potřeme dortový korpus.
 - 
                                6
Smetanu dobře ušleháme, vmícháme do mangového krému a vlijeme na dortový korpus. Krém dobře uhladíme a necháme v chladničce přes noc.
 - 
                                7
Dort před podáváním ozdobíme našlehanou smetanou, poklademe mangem a posypeme strouhanou čokoládou.