Námořnické lasagne
Suroviny
- 20 g Citrony
- 500 g Cuketa
- 30 g Máslo čerstvé
- 90 g Máslo čerstvé
- 40 g Sýr Parmezán
- 650 g Filé z aljašské tresky
- 5 g Sůl
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 30 g Petržel - nať
- 250 g Garnát obecný
- 60 g Sýr Čedar
- 175 g Lasagne
- 90 g Mouka pšeničná hladká
- 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 300 ml Víno bílé
- 500 ml Voda pitná
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Pepř černý celý
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 799 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 42 g
- Sodík 1097 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 223.2 mg
- Draslík 741.2 mg
- Vláknina 16919.2 mg
- Vitamín A 16919.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V 500 ml osolené vroucí vody si uvaříme garnáty. Filé z tresky dáme do hrnce s bobkovým listem, pepřem a vínem. Přidáme 400 ml vody, přivedeme k varu a mírně vaříme 5 minut, až je ryba provařená. Smícháme s vařenými garnáty.
-
2
Scedíme tekutinu a doplníme ji zbylou vodou. Tekutinu odložíme.
-
3
Ve woku rozpustíme máslo, přidáme kolečka cukety, drcený česnek a podusíme 3 minuty do změknutí.
-
4
Omáčka: ve woku rozpustíme máslo, přidáme mouku, osmažíme a mícháme 1 minutu. Postupně přidáváme vývar z tresky. Přivedeme k varu, vaříme a mícháme, až omáčka zhoustne. Přidáme smetanu, nasekanou petrželovou nať, kopr a podle chuti sůl a pepř.
-
5
Třetinu směsi nalijeme do větší vymazané mělké zapékací mísy, překryjeme vrstvou cuket a přelijeme vrstvou omáčky. Pokryjeme vrstvou lasagní. Postup opakujeme, končíme vrstvou omáčky.
-
6
Posypeme čedarem a parmezánem a pečeme dozlatova 40 minut v troubě na 200 °C.