Karamelový nákyp s meruňkami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 583 kcal
 - Sacharidy 84 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 3 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 76 g
 - Cholesterol 65.3 mg
 - Draslík 193.7 mg
 - Vláknina 4160 mg
 - Vitamín A 4160 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.1 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rýži povaříme 5 minut a slijeme, necháme okapat. Vrátíme ji zpět do hrnce, vsypeme 45 g cukru, rozpůlený vanilkový lusk, máslo
 - 
                                2
a mléko. Rýži vaříme za častého míchání ještě hodinu. Poté ji necháme chladnout.Vanilkový lusk vyjmeme a vyškrábneme z něj semínka, která vsypeme do rýže.
 - 
                                3
Mezitím dáme do hrnce 100 g cukru, citrónovou kůru, zbývající vanilkový lusk a 200 ml vody. Vaříme 3 minuty, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme meruňky a vaříme asi 20 minut, aby se vyvařila část šťávy.
 - 
                                4
Meruňky rozdělíme do čtyř misek, zalijeme citrónovou štávou, likérem a šťávou, v níž se meruňky vařily, necháme 5 minut chladnout. Navrch dáme rýžový nákyp a misky vložíme na 1 hodinu do chladničky. Rozpálíme troubu. Nákyp posypeme cukrem a 2 minuty zprudka pečeme, dokud nezačne cukr karamelizovat. Hotový nákyp necháme před podáváním několik minut chladnout.