Cibulové rizoto s burgundskou omáčkou a koriandrem
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 80 g Tuk
 - 30 g Zázvor celý
 - 200 g Šalotka
 - 300 g Rýže Arborio
 - 150 g Cibule červená
 - 2 g Pepř bílý
 - 750 ml Víno burgundské
 - 1 kávová lžička Koriandr čerstvý
 - 1 ks Cibule
 - 0.5 ks Pórek
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 6 stroužek Česnek
 - 1 l Vývar zeleninový
 - 2 dl Olej rostlinný
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1501 kcal
 - Sacharidy 112 g
 - Tuky 97 g
 - Sodík 1274 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 111 g
 - Cholesterol 53.5 mg
 - Draslík 682.4 mg
 - Vláknina 11382.8 mg
 - Vitamín A 11382.8 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 29.1 mg
 - Vitamín E 7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 30.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve připravíme omáčku. Šalotku oloupeme, překrojíme na poloviny a pozvolna orestujeme na rozpáleném másle. Na cca 15 minut přemístíme do trouby předehřáté na 170 °C a necháme zvolna rozdusit. Po vyjmutí přilijeme víno, přivedeme k varu a na mírném ohni redukujeme omáčku cca 30 minut, až se cibule rozvaří. Mezitím přisypeme nastrouhaný zázvor. Poté vše ponorným mixérem rozmixujeme, ochutíme solí a pepřem a přecedíme přes jemné síto. Vmícháme na kusky nasekaný koriandr a uchováme teplé.
 - 
                                2
Pórek očistíme, pokrájíme na středně silná kolečka a ta ještě přepůlíme. Nasypeme do vody a jakmile se pórek vymyje, scedíme a na sítu necháme okapat.
 - 
                                3
Na rizoto rozpustíme tuk v zapékacím kastrolu, přidáme nadrobno nasekanou červenou cibuli, na plátky nakrájený česnek a necháme mírně zesklovatět. Přisypeme pórek a propranou rýži. Za stálého míchání několik minut orestujeme, přilijeme polovinu vývaru, zavaříme a odstavíme. Osolíme a ochutíme bílým pepřem. Zalijeme zbylým vývarem, zakryjeme poklicí a přemístíme do trouby předehřáté na 200 °C. Po několika minutách vypneme troubua a rizoto necháme v teple dojít.
 - 
                                4
Na dozdobení připravíme cibulové klubíčko. Oloupanou cibuli pokrájíme na kolečka a vrstvy od sebe oddělíme. Poprášíme moukou a v oleji rozpáleném na 220 °C osmažíme dozlatova. Po vyjmutí necháme oschnout na papírové utěrce.
 - 
                                5
Z rizota vykrojíme pomocí formičky malé komínky, postavíme je do středu talířů, kolem rozdělíme vinnou omáčku a dozdobíme nasekaným koriandrem. Navrch rizota posadíme hromádky smažené cibulky a ihned podáváme.