Rizoto s humrem
Suroviny
- 450 g Humr
 - 180 g Rýže Arborio
 - 600 ml Vývar rybí
 - 150 ml Víno šumivé (sekt)
 - 1 kávová lžička Tymián čerstvý
 - 1 kávová lžička Nakládaný zelený pepř
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Limetka
 - 1 ks Citrony
 - 1 stroužek Česnek
 - 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 507 kcal
 - Sacharidy 47 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 845 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 44 g
 - Cholesterol 130.9 mg
 - Draslík 557.5 mg
 - Vláknina 5489.5 mg
 - Vitamín A 5489.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 30.9 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 492 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hluboké pánvi nebo v hrnci rozehřejeme polovinu másla a olej, přidáme cibuli a za občasného míchání opékáme 4-5 minut do změknutí. Přidáme česnek, opékáme půl minuty, vmícháme rýži a tymián a za stálého míchání 1-2 minuty zahříváme, dokud rýže nezprůhlední.
 - 
                                2
Z těla humra vykroutíme klepeta, přelámeme je naplocho položeným nožem nebo louskáčkem. Tělo podélně rozpůlíme, vybereme a vyhodíme nejedlé části (tmavou žílu probíhající tělem, žaludek, žábry), vyškrábeme z krunýře maso a dle potřeby ho nakrájíme.
 - 
                                3
Zesílíme oheň pod pánví a po naběračkách přidáváme do rýže horký rybí vývar, zamícháme, a když se vývar vstřebá, přidáme další. Takto postupujeme 20-25 minut, rýže arborio získá strukturu typickou pro italské rizoto.
 - 
                                4
Přidáme maso z humra, víno, klepeta, a když se víno vstřebá, pánev odstavíme a vmícháme pepř, zbývající máslo, petrželku, necháme minutu odpočinout a servírujeme ozdobené plátky citronu a limety a koprem.