Rýžovo-jáhlový nákyp s ovocem
Suroviny
- 100 g Jáhly - loupané proso
 - 100 g Cukr krupice
 - 100 g Rýže loupaná
 - 100 g Švestky sušené
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 4 ks Jablka
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 2 špetka Sůl
 - 1 l Voda pitná
 - 1 l Mléko plnotučné
 - 1.5 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 4 polévková lžíce Hrozinky
 - 2 polévková lžíce Cukr třtinový
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 850 kcal
 - Sacharidy 140 g
 - Tuky 91 g
 - Sodík 155 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 126 g
 - Cholesterol 107.3 mg
 - Draslík 495 mg
 - Vláknina 16800 mg
 - Vitamín A 16800 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.4 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1595 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jáhly dáme do síta a spaříme je 1 l vařící vody. Dáme je do hrnce, zalijeme 0.5 l mléka, přidáme 2 špetky soli, 50 g cukru a pomalu vaříme doměkka. Občas zlehka jáhly promícháme. Vaříme je přibližně 35 minut.
 - 
                                2
Rýži promyjeme, dáme ji do druhého hrnce, zalijeme 4 dl vody a pomalu vaříme pod poklicí asi 13-15 minut, potom ji odstavíme a necháme pod pokličkou dojít, přibližně 5-7 minut.
 - 
                                3
Jablka omyjeme, rozkrájíme, odstraníme jádřince a pokrájíme na plátky. V míse je promícháme se třtinovým cukrem. Hrozinky a sušené švestky bez pecek omyjeme v sítu a necháme okapat.
 - 
                                4
Uvařenou rýži a jáhly společně promícháme a dochutíme cukrem. Zapékací mísu vymažeme máslem (1 lžíce) a dáme do ní polovinu rýžové kaše s jáhlami. Na ni poklademe nakrájená jablka s hrozinkami a švestkami. Vrstvu ovoce poklademe plátky másla (20 g). Druhou polovinu rýže s jáhlami položíme na ovoce, vše zalijeme smetanou s rozkvedlaným vejcem a vanilkovým cukrem.
 - 
                                5
Nákyp dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 190°C asi 30 minut dozlatova. Před podáváním nákyp posypeme moučkovým cukrem, podáváme ho teplý.