Zapečený candát s rizotem
Suroviny
- 480 g Candát obecný
 - 40 g Mandle
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 50 g Sýr Parmezán
 - 8 g Sůl
 - 6 g Sůl
 - 2 g Kmín drcený
 - 80 g Šalotka
 - 200 g Rýže Arborio
 - 200 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 400 ml Víno červené
 - 40 ml Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 796 kcal
 - Sacharidy 66 g
 - Tuky 40 g
 - Sodík 1564 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 49 g
 - Cholesterol 64.5 mg
 - Draslík 297.4 mg
 - Vláknina 4885 mg
 - Vitamín A 4885 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.2 mg
 - Vitamín E 2.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 85.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Filety z candáta na straně kůže příčně nařízneme, celé filety osolíme, okmínujeme, pokapeme citronovou šťávou a obalíme v hladké mouce. Na rozehřátém másle v pánvi osmažíme zprudka z obou stran, filety přeložíme na plech kůží dolů, povrch poklademe plátky mandlí, potřeme máslem z pánve a vložíme na pár minut zapéct do vyhřáté trouby. Přibližně na 7 minut.
 - 
                                2
Šalotku nakrájíme nadrobno, zpěníme na másle, přisypeme rýži, osmahneme, podlijeme trochou vína, povaříme, přilijeme část smetany, osolíme a za občasného přilévání vína a smetany vaříme téměř doměkka, ale ne úplně. Rýži odstavíme a mimo oheň přimícháme strouhaný parmezán. Rizoto připravované po italsku je řidší a rýže tvrdší.
 - 
                                3
Filety upravíme na talíře a doplníme rizotem.