Meruňkový dresink s mátou k rýžovému salátu
Suroviny
- 100 g Jogurt bílý
 - 200 g Kuřecí prsa
 - 50 g Meruňky sušené
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 80 g Rýže indiánská
 - 10 g Máta
 - 60 ml Citronová šťáva
 - 1 kávová lžička Kari koření
 - 1 kávová lžička Zázvor celý
 - 1 ks Meruňky
 - 2 ks Bobkový list
 - 2 ks Cibulka jarní
 - 1 l Vývar drůbeží
 - 4 polévková lžíce Džem meruňkový
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Omáčka sójová
 - 1 polévková lžíce Sezam - semena
 - 4 polévková lžíce Olej hroznový
 - 1 polévková lžíce Kmín římský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 664 kcal
 - Sacharidy 47 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 1342 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 34 g
 - Cholesterol 41.3 mg
 - Draslík 647.3 mg
 - Vláknina 7402.4 mg
 - Vitamín A 7402.4 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.5 mg
 - Vitamín E 2.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rýži důkladně propláchneme. Přivedeme k varu vývar s bobkovými listy a kari, rýži vaříme 40-45 minut. 10 minut před koncem vaření přidáme sušené meruňky. Rýži scedíme, meruňky nakrájíme nadrobno a smícháme s rýží. Omyjeme a osušíme maso, v horkém přepuštěném másle s kmínem opékáme z každé strany 3-4 minuty. Osolíme a opepříme. Na dresink smícháme nektar s olejem, jogurtem, citronovou šťávou a se sójovou omáčkou. Přidáme zázvor, jarní cibulky a sezam, dochutíme solí a pepřem. Lístky máty nakrájíme na proužky a vmícháme je do dresinku. Vychladlé maso nakrájíme na kostičky a přidáme k rýži. Přelijeme dresinkem, necháme 30 minut proležet. Meruňku omyjeme, osušíme, rozčtvrtíme, odstraníme pecku a dužinu rozkrájíme na klínky, kterými salát před podáváním ozdobíme.