Rizoto s citronovou příchutí
Suroviny
- 300 g Rýže loupaná
 - 125 ml Dolin - Vermouth
 - 100 ml Citronová šťáva
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 2 ks Šalotka
 - 1 ks Avokádo
 - 1 hrst Sýr Parmezán
 - 1 špetka Sůl
 - 1 l Vývar zeleninový
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 751 kcal
 - Sacharidy 103 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 1409 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 102 g
 - Cholesterol 23.3 mg
 - Draslík 979.3 mg
 - Vláknina 15843 mg
 - Vitamín A 15843 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 41.1 mg
 - Vitamín E 2.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hrnci zahřejeme olivový olej, přidáme nakrájené šalotky a asi 3 minuty je restujeme, než jsou měkké. Přisypeme rýži a rozmícháme tak, aby všechna zrnka byla pokryta olejem. Vmícháme do rýže vermut a vaříme tak dlouho, dokud se všechen neodpaří.
 - 
                                2
Zmírníme var, přidáme citronovou šťávu a naběračku horkého vývaru. Vaříme, dokud se všechna tekutina nevstřebá, při vaření občas promícháme. Přidáme další naběračku vývaru a opět vaříme tak dlouho, dokud se všechna tekutina nevyvaří. Tímto způsobem spotřebujeme veškerý vývar. Rizoto musí být krémovité, pouze na povrchu může zůstat několik lžic tekutiny.
 - 
                                3
Vmícháme část citronové kůry a petrželku a podle chuti osolíme. Nakonec přidáme máslo, přikryjeme pokličkou a na 5 minut odstavíme. Na talíři ozdobíme zbylými proužky citronové kůry, avokádem, hoblinkami parmezánu a zbylou petrželkou.