Rizoto s květákem a ančovičkami
Suroviny
- 80 g Cibule
 - 120 g Chléb konzumní
 - 250 g Květák
 - 70 g Máslo čerstvé
 - 120 g Sýr Parmezán
 - 8 g Sůl
 - 2 g Pepř černý mletý
 - 10 g Petržel - nať
 - 80 g Celer řapíkatý
 - 30 g Chilli paprička
 - 180 g Ančovičky konzervované
 - 400 g Rýže Arborio
 - 20 g Olej slunečnicový
 - 25 g Olej olivový extra panenský
 - 1000 ml Vývar slepičí
 - 200 ml Martini bianco
 - 2 stroužek Česnek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 648 kcal
 - Sacharidy 69 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 2513 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 59 g
 - Cholesterol 53.1 mg
 - Draslík 401 mg
 - Vláknina 4416.7 mg
 - Vitamín A 4416.7 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 32.3 mg
 - Vitamín E 2.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mixéru vložíme kousky staršího chleba, ančovičky i s olejem, chilli papričku bez semínek a rozmixujeme. V pánvi rozehřejeme slunečnicový olej, přidáme směs z mixéru a orestujeme dozlatova.
 - 
                                2
Květák rozebereme na malé růžičky, košťál nakrájíme na drobné kousíčky. Květák vhodíme do horkého vývaru, kterým budeme podlévat rýži, a ohříváme.
 - 
                                3
Cibuli, řapíkatý celer a česnek nakrájíme nadrobno, nasypeme do hrnce s rozehřátým olivovým olejem, zvolna osmahneme, přisypeme rýži, orestujeme, promícháme a přilijeme Martini. Zvolna vaříme, stále mícháme, až se všechno Martini vstřebá. Po naběračkách přiléváme vývar s květákem, vždy přilijeme další naběračku, když se ta předchozí vsákne. Uvařené rizoto stáhneme z ohně, osolíme, opepříme, přimícháme strouhaný parmezán, máslo, posekanou petrželovou nať, zakryjeme pokličkou a necháme 2 minuty stát.
 - 
                                4
Rizoto upravíme na talíře a povrch posypeme orestovanou směsí z pánve.