Salát po baskicku
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 626 kcal
 - Sacharidy 37 g
 - Tuky 35 g
 - Sodík 1355 mg
 - Bílkoviny 40 g
 - Uhlovodany 37 g
 - Cholesterol 163.8 mg
 - Draslík 1654.8 mg
 - Vláknina 11965 mg
 - Vitamín A 11965 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 153.4 mg
 - Vitamín E 4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme mušličky a dáme na 2 hodiny do osolené studené vody. Očistíme špenátové listy a vhodíme do pánve s osolenou vodou, uvedeme do varu a špenát 15 minut dusíme.
 - 
                                2
Špenát vyjmeme naběračkou a tekutinu vymačkáme do hrnce s tekutinou, v níž se špenát vařil. Tekutinu uvedeme znovu do varu, nasypeme rýži, povaříme cca 12 minut a scedíme. Vyklopíme do salátové mísy, zalijeme olejem a bílým vinným octem. Osolíme a opepříme.
 - 
                                3
Garnáty oloupeme, odstraníme černé střívko a povaříme 3-4 minuty v páře. Odrhneme slávky. Scedíme mušličky, vhodíme do pánve na oheň, přidáme slávky, rozmačkaný česnek, nasekanou petrželku, olivový olej a bílé víno. Na středním plameni necháme mušličky a slávky za občasného zatřesení pánví otevřít. Pánev stáhneme z ohně, měkkýše vyloupeme ze skořápek a dáme do mísy. Skořápky a neotevřené mušličky a slávky vyhodíme.
 - 
                                4
Papriky pokrájíme na kostičky. Nasypeme do mísy, přidáme garnáty, vyloupané měkkýše, vše zalijeme olejem a vinným octem. Osolíme a opepříme. Vše přemístím do salátové mísy k rýži a promícháme. Salát podáváme studený.