Dýňové birjání
Suroviny
- 500 g Cibule
 - 175 g Máslo čerstvé
 - 450 g Rýže Basmati
 - 100 g Zázvor
 - 175 ml Řecký jogurt
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Muškátový oříšek
 - 1 kávová lžička Kardamom
 - 2 kávová lžička Garam masala
 - 1 kávová lžička Chilli koření mleté
 - 1 kávová lžička Hřebíček
 - 3 ks Bobkový list
 - 1 ks Chilli paprička
 - 2 ks Muškátový květ
 - 3 ks Dýně
 - 3 ks Limetka
 - 3 ks Skořice celá
 - 2 špetka Šafrán
 - 8 stroužek Česnek
 - 4 polévková lžíce Máta
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 532 kcal
 - Sacharidy 95 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 100 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 94 g
 - Cholesterol 23.6 mg
 - Draslík 3257 mg
 - Vláknina 27487.2 mg
 - Vitamín A 27487.2 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 95.6 mg
 - Vitamín E 9.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 28.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Šafrán smícháme se 4 lžícemi horké vody a necháme 30 minut odstát.
 - 
                                2
Rýži uvaříme podle návodu.
 - 
                                3
Cibuli nakrájíme na tenké plátky a osmažíme na 100 g oleje.
 - 
                                4
Česnek a zázvor dáme do mixéru a spolu se dvěma lžícemi vody rozmixujeme na pastu. Přidáme k cibuli a smažíme ještě 3 minuty. Přidáme všechno koření, sůl, pepř, nasekanou chilli papričku a šťávu z limetek.
 - 
                                5
Použijeme 3 dýně, každou o váze asi 1 kg. Těm seřízneme vršky a vydlabeme semínka. Do dýní rozdělíme připravenou cibulovou směs, přiklopíme vršky a pečeme 75 minut na 200 °C.
 - 
                                6
Po vychlazení z dýní odebereme cibulovou směs a dáme ji do hrnce. Vmícháme k ní řecký jogurt, většinu nasekané máty a rýži. Ohřejeme a vrátíme do dýní. Nahoru rozdělíme zbylé máslo a zalijeme šafránovou vodou. Opět přiklopíme vršky z dýní a pečeme 1 hodinu na 160 °C.
 - 
                                7
Podáváme celé dýně.