Těstoviny zapečené s párky a hořčicí
Suroviny
- 450 g Párky jemné
 - 500 g Těstoviny penne
 - 75 g Máslo nízkokalorické
 - 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 40 g Sýr Gruyére
 - 40 g Sýr Parmezán
 - 450 ml Mléko plnotučné
 - 2 kávová lžička Hořčice Dijonská
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř cayenský
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
 - 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
 - 4 polévková lžíce Víno bílé
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Strouhanka
 - 0.01 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1170 kcal
 - Sacharidy 111 g
 - Tuky 61 g
 - Sodík 313 mg
 - Bílkoviny 43 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 41.1 mg
 - Draslík 57.3 mg
 - Vláknina 9592.5 mg
 - Vitamín A 9592.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.4 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 711.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve si nasekáme čerstvý rozmarýn, šalvěj a stroužky česneku a na 1 minutu dáme osmažit na rozpálený olivový olej. Potom přidáme nakrájené oloupané vepřové párky a smažíme dalších 10 minut, občas promícháme, přilejeme suché bílé víno a 2-3 minuty vaříme, trochu vína necháme vyvařit.
 - 
                                2
Těstoviny ve tvaru mušlí uvaříme ve velkém množství vody, ne zcela doměkka, ale aby už nebyly tvrdé. Vodu z těstovin slijeme a přimícháme osmažené párky. Misku na zapékání (20x30 cm) vymažene 1 lžící másla, vysypeme 1,5 lžící strouhanky, vložíme těstoviny s párky a zalijeme bešamelovou omáčkou, posypeme zbytkem strouhanky a lupínky másla a v předehřáté troubě na 200°C zapékáme 15 minut. Aby povrch zhnědl, dáme zapékací misku na 3-4 minuty na rozpálený gril a grilujeme.
 - 
                                3
Bešamelová omáčka - na mírném ohni z nesoleného másla a hladké mouky připravíme jíšku bez hrudek, odstavíme z ohně, přilijeme plnotučné mléko, stále mícháme, vrátíme zpět na oheň a za stálého míchání vaříme 3-4 minuty, dokud nepřejde varem. Potom přimícháme čerstvě nastrouhaný parmezán a sýr gruyère, dijonskou hořčici, špetku soli a kajenského pepře.