Špagety se šafránem a slávkami
Suroviny
- 350 g Těstoviny Spaghettini
 - 125 ml Víno bílé
 - 1 ks Cibule
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Šafrán
 - 4 l Voda pitná
 - 1 kg Mušle slávky
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
 - 2 polévková lžíce Pažitka
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 624 kcal
 - Sacharidy 75 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 1012 mg
 - Bílkoviny 46 g
 - Uhlovodany 75 g
 - Cholesterol 78.2 mg
 - Draslík 888.7 mg
 - Vláknina 6297.2 mg
 - Vitamín A 6297.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 25.3 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Šafrán přelijeme 175 ml horké vody a necháme louhovat. Slávky vaří na prudkém ohni přibližně 5 minut, dokud se neotevřou. Poté je vyndáme na talíř a necháme vychladnout. Tekutinu, ve které se vařily procedíme, odložíme, slávky vyloupeme. V hlubší pánvi na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a minutu za stálého míchání opékáme. Přilijeme víno, vodu, ve které se louhoval šafrán a směs pomalu přimícháváme do jíšky. Povaříme 3 minuty, vmícháme 4 lžíce odložené tekutiny ze slávek, nastrouhaný sýr, slávky, nadrobno nakrájenou pažitku, dle chuti osolíme, opepříme a vaříme ještě 4 minuty. Mezitím v osolené vodě uvaříme těstoviny, důkladně je scedíme a smícháme s omáčkou. Na talíři pak porce ozdobíme snítkami pažitky.