Holoubátko vycpané husími játry
Suroviny
- 150 g Játra husí
 - 100 g Nudle široké
 - 50 g Špenát listový čerstvý
 - 50 g Rukola
 - 50 g Baby špenát
 - 50 ml Smetana 16% (pochoutková)
 - 50 ml Víno šumivé (sekt)
 - 1 kávová lžička Olej lanýžový
 - 1 ks Kuřecí prsa
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Lanýž
 - 2 ks Holoubata
 - 1 špetka Sůl
 - 2 špetka Sůl
 - 1 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 2 l Voda pitná
 - 1 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 501 kcal
 - Sacharidy 25 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 506 mg
 - Bílkoviny 50 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 489 mg
 - Draslík 845.6 mg
 - Vláknina 1819.9 mg
 - Vitamín A 1819.9 mg
 - Vitamín B6 1.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 35.5 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 175.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Holoubata opatrně vykostíme, přeřízneme napůl, naklepeme, osolíme a opepříme. Maso z kuřecích prsou dvakrát pomeleme v mlýnku, osolíme a opepříme a směsí potřeme holoubata. Na jednotlivé porce poklademe listy špenátu. Doprostřed vložíme kousek husích jater, potom znovu trochu mleté kuřecí směsi a opět list špenátu. Jednotlivé porce položíme na potravinářské fólie a stočíme z nich pevný váleček. Potom zabalíme do alobalu a zpevníme konce, aby směs nevytékala. Válečky vložíme do vařící vody a ztlumíme plamen. Necháme provářet při teplotě 75 °C celkem 45 minut. Potom odstavíme a válečky rychle zchladíme v ledové vodě.
 - 
                                2
V osolené vodě si uvaříme široké nudle. Do pánve vlijeme trochu lanýžového oleje, na kterém opečeme zbytek husích jater. Přimícháme k nim listy špenátu, rukolu a uvařené nudle. Odložíme z ohně a nakonec ještě vložíme plátky lanýže.
 - 
                                3
Válečky holoubat rozbalíme z fólie, příčně rozkrájíme a vkládáme na kopečky s těstovinami. Šťávou z masa přelijeme těstoviny.
 - 
                                4
Připravíme si šampaňskou pěnu. Rozklepneme si vejce, z kterých použijeme jenom žloutky, bílky odložíme stranou. Žloutky prošleháme ve vodní lázni s vínem, dokud směs nezhoustne. Posolíme, popepříme a zakápneme trochou citronové šťávy. Kopečky šampaňské pěny klademe na holoubata s těstovinami.