Těstoviny Cannelloni plněné špenátem
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Sýr Parmezán
- 60 g Šunka dušená
- 150 g Sýr Ricotta
- 25 g Mouka pšeničná hladká
- 300 g Špenát mražený
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Bobkový list
- 8 ks Cannelloni
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 l Voda pitná
- 3 dl Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 363 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 25 g
- Sodík 476 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 181.9 mg
- Draslík 92.3 mg
- Vláknina 202.5 mg
- Vitamín A 202.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Mražený špenát rozmrazíme, vymačkáme tekutinu a nakrájíme nadrobno. 
- 
                                2Sýr Parmezán nastrouháme. Šunku rozkrájíme na malé kousky. 
- 
                                3V nízkém hrnci rozehřejeme polovinu másla a ohřejeme v něm špenát. Pak hrnec odstavíme a ke špenátu vmícháme kousky šunky, polovinu nastrouhaného Parmezánu a sýr Ricotta, smetanu a vejce. Směs dochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí. 
- 
                                4Těstovinové trubičky Cannelloni uvaříme v osolené vodě doměkka, pak slijeme vodu a trubičky necháme okapat. 
- 
                                5V druhém nízkém hrnci z druhé poloviny másla a mouky připravíme světlou jíšku, pak do ní přilijeme mléko, přidáme bobkové listy a necháme 5 minut vařit. Bešamel dochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí, odstavíme a bobkové listy vyjmeme. 
- 
                                6Těstovinové trubičky opatrně naplníme špenátovou směsí. 
- 
                                7Na dno zapékací mísy rozetřeme trochu bešamelové omáčky a rozložíme na ni naplněné trubičky. Zalijeme zbývajícím bešamelem, posypeme zbylou polovinou Parmezánu a zapékáme přibližně 40 minut v troubě, předehřáté na 190 stupňů Celsia. 
- 
                                8Plněné těstovinové trubičky podáváme teplé. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        