Lasagne s mořskými plody a sýrem
Suroviny
- 75 g Máslo čerstvé
 - 75 g Sýr Parmezán
 - 450 g Krevety tygří - loupané
 - 4 g Šafrán
 - 130 g Sýr Fontina
 - 50 g Mouka pšeničná hladká
 - 600 ml Mléko plnotučné
 - 100 ml Víno bílé
 - 100 ml Smetana čerstvá ke šlehání
 - 5 ks Hřebenatka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Pepř cayenský
 - 1 stroužek Česnek
 - 7 plátek Lasagne
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 703 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 46 g
 - Sodík 786 mg
 - Bílkoviny 56 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 222.6 mg
 - Draslík 242 mg
 - Vláknina 224.7 mg
 - Vitamín A 224.7 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.8 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 951.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu zahřejeme na 190 °C. Hřebenatky a oloupané tygří krevety nakrájíme na sousta a rozložíme na talíř. Posypeme prolisovaným česnekem a dle potřeby osolíme a opepříme. V hluboké pánvi zahřejeme třetinu množství másla, vložíme hřebenatky a krevety. Za stálého míchání smažíme 2 minuty při střední teplotě, až krevety získají růžovou barvu. Vyjmeme pomocí naběračky a dáme stranou.
 - 
                                2
Do pánve přidáme zbývající máslo a necháme rozehřát. Přisypeme mouku a za stálého míchání smažíme 2 minuty na mírném ohni. Poté zvýšíme teplotu na střední stupeň a postupně přiléváme mléko. Po každém přilití řádně promícháme. Uvedeme do varu a za stálého míchání vaříme, až je omáčka jemná a velmi hustá. Přimícháme smetanu, víno, šafránový prášek a cayenský pepř. Osolíme, opepříme a omáčku odstavíme.
 - 
                                3
Třetinu omáčky nalijeme do zapékací mísy, poklademe polovinou plátků sýru Fontina a posypeme třetinou nastrouhaného parmezánu. Navrch rovnoměrně rozložíme polovinu osmažených hřebenatek a krevet. Poté zakryjeme polovinou plátků lasagní. Vrstvy opakujeme, nakonec zalijeme zbývající omáčkou a posypeme zbytkem parmezánu.
 - 
                                4
Lasagne pečeme v předehřáté troubě 40 minut, až bublají a mají zlatavý povrch. Před podáváním necháme 10 minut odstát.