Sýrové špagety
Suroviny
- 50 g Sýr Gouda 45%
 - 50 g Sýr Parmezán
 - 50 g Sýr Gruyére
 - 50 g Oříšky piniové
 - 400 g Špagety
 - 375 ml Mléko polotučné
 - 1 ks Cibule
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 711 kcal
 - Sacharidy 85 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 419 mg
 - Bílkoviny 29 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 51.9 mg
 - Draslík 155.2 mg
 - Vláknina 2157.5 mg
 - Vitamín A 2157.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.6 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V osolené vodě uvaříme dle návodu špagety. Po uvaření je scedíme a necháme v cedníku okapat.
 - 
                                2
Oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno. V hrnci rozpálíme máslo a osmahneme na něm cibulku až zesklovatí. Takto osmahlou cibulku zaprášíme moukou, zpěníme a podlijeme mlékem. Vše dobře promícháme. Směs dále vaříme za občasného zamíchání na mírném ohni asi 5 minut.
 - 
                                3
Sýry najemno nastrouháme, část odložíme stranou na finální posypání, většinu však nasypeme do připravené omáčky a za stálého míchání necháme roztavit. Omáčku dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
 - 
                                4
Na pánvi bez tuku si připravíme piniová jádra, která zlehka opražíme. Do sýrové omáčky vložíme špagety, promícháme a připravíme na talíře. Každou porci posypeme piniovými jádry, posypeme nastrouhaným sýrem a ozdobíme lístky tymiánu.