Zapečené lasagne s cuketou
Suroviny
- 700 g Cuketa
 - 400 g Lilek
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 100 g Sýr Čedar
 - 85 g Oříšky piniové
 - 280 g Ricotta
 - 20 ml Olej olivový
 - 700 ml Voda pitná
 - 200 ml Voda pitná
 - 150 ml Voda pitná
 - 30 ml Olej rostlinný
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
 - 12 plátek Lasagne
 - 0.5 polévková lžíce Omáčka sójová
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 574 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 50 g
 - Sodík 280 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 35.3 mg
 - Draslík 854.9 mg
 - Vláknina 12092.5 mg
 - Vitamín A 12092.5 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 37.4 mg
 - Vitamín E 3.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné cukety a lilek nakrájíme na plátky, sýr nastrouháme, petrželovou nať nasekáme nadrobno. Piniové oříšky 2 minuty pražíme na suché pánvi, kterou potřásáme.
 - 
                                2
Lasagne vložíme do pekáče, přelijeme vroucí osolenou vodou s olejem a necháme alespoň 10 minut bobtnat. Poté je vyjmeme a rozložíme na utěrku tak, aby se nepřekrývaly.
 - 
                                3
Na pánvi rozpustíme máslo, na něj vložíme cukety, přilijeme vodu a dusíme do změknutí. Poté pánev odstavíme, přimícháme piniové oříšky, strouhaný muškátový oříšek a ricottu.
 - 
                                4
Na jiné pánvi na oleji smažíme asi 4 minuty plátky lilku. K lilku přilijeme vodu, sójovou omáčku a pod poklicí na mírném plameni dusíme, až je lilek měkký.
 - 
                                5
Do mixeru vložíme prochladlou lilkovou směs a rozmixujeme na kaši.
 - 
                                6
Zapékací mísu vymažeme, dno vyložíme 4 plátky lasagní a překryjeme částí směsi s cuketami. Překryjeme dalšími 4 plátky lasagní, překryjeme polovinou kaše z lilku a zbylou cuketovou směsí. Dál položíme zbývající plátky lasagní a potřeme lilkovou kaší. Posypeme strouhaným sýrem a v troubě předehřáté na 185°C zapékáme zhruba 35 minut.
 - 
                                7
Před podáváním pokrm posypeme petrželovou natí.