Lasagne se sýrovou omáčkou
Suroviny
- 60 g Cibule
 - 550 g Lilek
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 40 g Sýr Parmezán
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 500 g Žampiony čerstvé
 - 60 g Bazalka
 - 500 g Špenát listový čerstvý
 - 180 g Paprika červená
 - 90 g Rajčata sušená sterilovaná
 - 50 g Sýr Čedar
 - 440 g Passata (drcená rajčata)
 - 600 g Sýr Ricotta
 - 400 g Fazole
 - 250 g Lasagne
 - 500 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Tymián sušený
 - 1 kávová lžička Oregano čerstvé
 - 3 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Chilli omáčka
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 890 kcal
 - Sacharidy 103 g
 - Tuky 36 g
 - Sodík 680 mg
 - Bílkoviny 47 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 84.6 mg
 - Draslík 1433.1 mg
 - Vláknina 18111.8 mg
 - Vitamín A 18111.8 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 84.9 mg
 - Vitamín E 2.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Papriky upečeme dohněda, na chvíli zabalíme mikrotenového sáčku. Potom je oloupeme, dužninu nakrájíme na nudličky.
 - 
                                2
Lilky nakrájíme na kolečka silná 1 cm, vložíme do vroucí vody, povaříme téměř doměkka. Potom je scedíme a osušíme.
 - 
                                3
Nakrájenou cibuli, drcený česnek a tymiám smažíme při střední teplotě na oleji, až cibule změkne. Přidáme plátky žampionů, krátce podusíme.
 - 
                                4
Vmícháme konzervovaná rajčata, fazole, chilli omáčku, sůl a pepř. Přivedeme k varu, potom teplotu zmírníme a omáčku zvolna vaříme asi 15 minut, až začne houstnout. Odstavíme ji a odložíme.
 - 
                                5
Sýrová omáčka: V rendlíku připravíme při střední teplotě světlou jíšku z másla a mouky, odstavíme ji a postupně do ní zamícháme mléko. Omáčku průběžně promícháváme, zahříváme do zhoustnutí a ještě asi minutu povaříme. Přidáme sýr ricotta a vymícháme dohladka.
 - 
                                6
Plátky těsta připravíme podle návodu na balíčku (některé se musejí předvařit), pak 4 plátky položíme na dno vymazané zapékací mísy. Na ně upravíme polovinu lilků, špenátu, bazalky, paprik, sušených rajčat a rajčatové omáčky. Potom následuje vrstva plátků těsta. Jednotlivé vrstvy zopakujeme s druhou polovinou surovin. Navrchu bude opět vrstva plátků těsta. Pokrm zalijeme sýrovou omáčkou, posypeme nastrouhaným parmezánem a čedarem a pečeme asi 45 minut.