Lasagne se zeleninou s bílou omáčkou
Suroviny
- 100 g Cibule
 - 250 g Cuketa
 - 450 g Lilek
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 50 g Sýr Parmezán
 - 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 30 g Olej rostlinný
 - 30 g Mouka pšeničná hladká
 - 300 ml Mléko plnotučné
 - 40 ml Olej olivový
 - 200 ml Vývar zeleninový
 - 40 ml Protlak rajčatový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Paprika zelená
 - 1 ks Paprika červená
 - 3 stroužek Česnek
 - 6 plátek Lasagne
 - 1.5 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 446 kcal
 - Sacharidy 35 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 893 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 25.9 mg
 - Draslík 809.1 mg
 - Vláknina 14203.8 mg
 - Vitamín A 14203.8 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 65.4 mg
 - Vitamín E 2.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 475.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Lasagne vložíme do vroucí osolené vody a vaříme zhruba 12 minut. Poté je vložíme do studené vody. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, opraný lilek nakrájíme na kostičky, omytou cuketu na tenké plátky. Papriky omyjeme, vykrojíme semena a nakrájíme na proužky.
 - 
                                2
V rendlíku zpěníme na oleji cibuli s česnekem, přimícháme lilek, papriku a cuketu, za stálého míchání smažíme. Ke změklé zelenině přidáme konzervovaná rajčata, protlak, vývar a na mírném plameni za častého míchání dusíme. Na závěr vmícháme sůl, pepř a odstavíme.
 - 
                                3
Na bílou omáčku v rendlíku rozpustíme máslo, vmícháme mouku a osmažíme světlou jíšku. Do jíšky zašleháme mléko a za stálého míchání vaříme zhruba 3 minuty, poté odstavíme.
 - 
                                4
Do vymazané zapékací mísy střídavě vrstvíme zeleninovou směs a okapané lasagne tak, aby na vrchu byly lasagne. Směs přelijeme omáčkou a posypeme nastrouhaným parmazánem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 35 minut při teplotě 180 °C.