Chodské koláče
Suroviny
- 250 g Máslo čerstvé
 - 125 g Máslo čerstvé
 - 600 g Povidla švestková
 - 1500 g Tvaroh měkký - nízkotučný
 - 220 g Cukr krupice
 - 100 g Cukr krupice
 - 70 g Droždí
 - 500 ml Mléko polotučné
 - 250 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 100 ml Rum
 - 1 kávová lžička Pomerančová kůra
 - 3 ks Vaječný bílek slepičí
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 kg Mouka polohrubá
 - 2 polévková lžíce Mandle
 - 3 polévková lžíce Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Rum
 - 1 polévková lžíce Pomerančová šťáva
 - 1 polévková lžíce Slivovice
 - 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 - 1 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
 - 3 polévková lžíce Hrozinky
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1030 kcal
 - Sacharidy 133 g
 - Tuky 57 g
 - Sodík 677 mg
 - Bílkoviny 33 g
 - Uhlovodany 99 g
 - Cholesterol 195.9 mg
 - Draslík 412 mg
 - Vláknina 7607.8 mg
 - Vitamín A 7607.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.5 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 57.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kvásek připravíme z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí. Vše rozmícháme opatrně v hrnku a necháme 10 minut odpočívat, dokud kvásek nevyběhne. Hrozinky namočíme na 60 minut do rumu.
 - 
                                2
V míse rozšleháme 1 vejce, žloutky, přidáme cukr, sůl, mouku, máslo, vanilkový cukr, pomerančovou kůru, rum, slunečnicový olej, zbytek mléka a nakonec kvásek. Vypracujeme hladké těsto, zakryjeme utěrkou a uložíme na teplé místo vykynout.
 - 
                                3
Po vykynutí těsto rozdělíme na 12 kousků, pomocí válečku vyválíme kola a necháme ještě 10 minut kynout. Pak těsto potřeme rozšlehaným vejcem.
 - 
                                4
V míse smícháme tvaroh, cukr, smetanu, rum, pomerančovou kůru, škrob, máslo a důkladně promícháme. Bílky ušleháme do tuhého sněhu a pak je opatrně přimícháme do tvarohové směsi.
 - 
                                5
V další míse smícháme švestková povidla, pomerančovou šťávu, teplou vodu, slivovici a škrob.
 - 
                                6
Na koláče rozetřeme tvarohovou náplň. Švestkovou náplň vložíme do cukrářského sáčku a zdobíme různými ornamenty rozetřenou tvarohovou náplň. Navrch na koláče ještě poklademe hrozinky a posypeme mandlemi.
 - 
                                7
Takto připravené koláře vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut.