Královnin mandlový dort
Suroviny
- 120 g Čokoláda hořká
 - 50 g Mandle
 - 60 g Mandle
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 100 g Mouka pšeničná hrubá
 - 40 g Mouka pšeničná hrubá
 - 120 g Ořechy vlašské
 - 200 g Cukr krupice
 - 13 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 170 g Poleva čokoládová
 - 100 g Cukr moučkový
 - 100 g Marcipánová hmota surová
 - 200 g Marcipánová hmota surová
 - 100 g Džem pomerančový
 - 100 g Džem pomerančový
 - 2.8 g Hera
 - 2 kávová lžička Citronová kůra
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 5 ks Vaječný bílek slepičí
 - 5 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vanilkový lusk
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 516 kcal
 - Sacharidy 70 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 55 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 63 g
 - Cholesterol 138 mg
 - Draslík 295.1 mg
 - Vláknina 5193.9 mg
 - Vitamín A 5193.9 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.7 mg
 - Vitamín E 2.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Půlku dávky cukru dáme do misky, přidáme žloutky, vyšleháme na hladkou pěnu. Z bílků a zbylého cukru vyšleháme tuhý sníh, který rozdělíme na dva díly. Do jednoho dílu přidáme žloutkovou pěnu, vyškrábanou dřeň z vanilkového lusku, citrónovou kůru a skořici. Mouku prosejeme spolu s kypřícím práškem, smícháme s pomletými ořechy a na hrubém struhadle nastrouhanou čokoládou, přilijeme v mikrovlnné troubě rozpuštěné vlažné máslo. Všechny suroviny důkladně promícháme a smícháme s prvním dílem. Nakonec přidáme druhý díl sněhu a zlehka promícháme.
 - 
                                2
Dortovou formu vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a vlijeme připravené těsto. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 180 stupních 40 - 45 minut. Korpus po upečení necháme mírně vychladnout ve formě, poté vyklopíme, necháme úplně vychladnout a vodorovně rozřízneme.
 - 
                                3
Pracovní vál posypeme moučkovým cukrem a rozválíme na něm dva díly marcipánu o velikostí celého dortu. Spodní díl korpusu potřeme džemem, posypeme pomletými mandlemi. Na povrch položíme marcipán, opět potřeme džemem, ten zase posypeme mletými mandlemi a položíme další díl marcipánu tak, aby se obalily také stěny dortu. Marcipán pěkně uhladíme. Nakonec povrch dortu přelijeme v horké vodní lázní rozpuštěnou čokoládou a vložíme do lednice ztuhnout. Těsně před podáváním krájíme na trojúhelníkové porce. Klademe na jednotlivé dezertní talířky a podáváme.