Jahodové kuličky s mandlemi
Suroviny
- 120 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 20 g Cukr vanilka
 - 70 g Cukr krupice
 - 13 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 250 g Máslo čerstvé
 - 20 g Cukr vanilka
 - 80 g Cukr moučkový
 - 80 g Džem jahodový
 - 150 g Džem jahodový
 - 150 g Mandle plátky
 - 50 ml Voda pitná
 - 5 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 5 ks Vaječný bílek slepičí
 - 2 polévková lžíce Pudinkový prášek - vanilkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 168 kcal
 - Sacharidy 16 g
 - Tuky 11 g
 - Sodík 19 mg
 - Bílkoviny 3 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 71.7 mg
 - Draslík 60.3 mg
 - Vláknina 279.1 mg
 - Vitamín A 279.1 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vodu se žloutky dáme do misky a vyšleháme do pěny. Přisypeme 30 g mouky, vanilkový cukr a vše vyšleháme na kaši. Bílky spolu s cukrem vyšleháme na tuhý sníh, kterou smícháme spolu se žloutkovou hmotou. Do hmoty prosejeme zbylou mouku s kypřícím a pudinkovým práškem. Dřevěnou vařečkou zlehka promícháme a hladké těsto naplníme do cukrářského sáčků s hladkou trubičkou.
 - 
                                2
Plech vyložíme pečícím papírem a na něj nastříkáme malé bochánky o velikostí vlašského ořechu. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 180stupňové teplotě 15 minut. Upečené bochánky necháme vychladnout.
 - 
                                3
Při pokojové teplotě změklé máslo nakrájíme na kousky, dáme do misky. Přisypeme vanilkový a moučkový cukr, džem a elektrickým šlehačem vyšleháme na hladký krém.
 - 
                                4
Vychladlé bochánky ze spodní části trochu vydlabeme, naplníme jahodovým krémem a spojíme vždy dva bochánky k sobě.
 - 
                                5
Džem propasírujeme do kastrůlku, přisypeme vanilkový cukr, na mírném ohni zahřejeme do rozpuštění cukru. Odstavíme z ohně a ještě do teplé hmoty naplněné kuličky obalíme. Necháme mírně ztuhnout, potom spodní část obalíme v pražených mandlových lupíncích. Pokládáme je do papírových košíčků, kde kuličky necháme úplně ztuhnout.