Dušené kuře po provensálsku
Suroviny
- 1200 g Kuře
 - 350 ml Voda pitná
 - 25 ml Ocet vinný červený
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Provensálské koření
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 6 ks Petržel - nať
 - 1 ks Paprikové lusky čerstvé
 - 1 špetka Pepř cayenský
 - 8 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 686 kcal
 - Sacharidy 8 g
 - Tuky 132 g
 - Sodík 410 mg
 - Bílkoviny 57 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 225 mg
 - Draslík 658.2 mg
 - Vláknina 2830.7 mg
 - Vitamín A 2830.7 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 27 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné kuře na povrchu i uvnitř osolíme a opepříme cayenským pepřem. Do břišní dutiny vložíme 3 neoloupané stroužky česneku a několik snítek petrželky.
 - 
                                2
Kuře vložíme do pekáče a obložíme očištěnou, na kostičky nakrájenou paprikou a mrkví a přidáme zbylé, oloupané stroužky česneku. Zalijeme vodou a pečeme pod pokličkou ve středně vyhřáté troubě 1 hodinu.
 - 
                                3
Měkké kuře vyjmeme a šťávu se zeleninou dohladka rozmixujeme. Vlijeme zpět do pekáče a případně povaříme do zhoustnutí.
 - 
                                4
V pánvičce svaříme ocet s rajčatovým protlakem a provensálským kořením. Vmícháme do šťávy, vložíme zpět kuře, přelijeme šťávou a prohřejeme.
 - 
                                5
Ihned podáváme, můžeme ozdobit petrželkou.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                