Telecí bujon se šneky
Suroviny
- 200 g Sterilovaní šneci v hovězím bujonu
 - 200 g Žampiony čerstvé
 - 200 g Celer bulvový
 - 150 g Kedlubna
 - 600 g Telecí maso přední
 - 500 g Telecí kosti
 - 1.5 kávová lžička Zázvor celý
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Chilli koření mleté
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Cibule
 - 4 ks Nové koření celé
 - 2 ks Petržel kořen
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Česnek
 - 2 ks Česnek
 - 2 špetka Muškátový oříšek
 - 2 špetka Skořice mletá
 - 2 špetka Hřebíček mletý
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Sherry brandy
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 588 kcal
 - Sacharidy 27 g
 - Tuky 197 g
 - Sodík 768 mg
 - Bílkoviny 62 g
 - Uhlovodany 21 g
 - Cholesterol 255 mg
 - Draslík 1396.6 mg
 - Vláknina 17412.9 mg
 - Vitamín A 17412.9 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 122 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 31.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Šneky z konzervy scedíme a necháme odkapat. Čerstvé žampiony očistíme, omyjeme a pokrájíme na tenké plátky.
 - 
                                2
Očistíme česnek se zázvorem a vše drobně pokrájíme. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.
 - 
                                3
V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme postupně česnek, zázvor a restujeme po 2 min. Pak přimícháme šneky, žampiony, ochutíme je špetkou muškátového oříšku, skořicí, hřebíčkem, chilli a solí. Promícháme a pomalu restujeme 5 min. Pak vše zalijeme 1 litrem telecího bujonu a povaříme 5-6 minut.
 - 
                                4
Nakonec do polévky přimícháme Sherry brandy a každou porci podáváme
 - 
                                5
posypanou petrželovou natí.
 - 
                                6
Telecí masový bujon [27974]:
 - 
                                7
Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
 - 
                                8
Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
 - 
                                9
Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
 - 
                                10
Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
 - 
                                11
Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.