Špagety s houbovou omáčkou
Suroviny
- 115 g Rajčata
 - 450 g Žampiony čerstvé
 - 450 g Špagety
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Mouka pšeničná hladká
 - 6 ks Šalotka
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 l Voda pitná
 - 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Víno portské
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 951 kcal
 - Sacharidy 134 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 242 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 48 g
 - Cholesterol 65.3 mg
 - Draslík 1292.3 mg
 - Vláknina 3187.7 mg
 - Vitamín A 3187.7 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 28.3 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 25.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Máslo a lžíci oleje rozpálíme ve velké pánvi, přidáme pokrájené šalotky a 3 minuty smažíme. Přidáme pokrájené žampiony a podusíme 2 minuty. Osolíme, opepříme, zaprášíme moukou a smažíme za stálého míchání 1 minutu. Postupně vmícháme smetanu a portské víno, přidáme sušená rajčata, špetku muškátového oříšku a povaříme 8 minut.
 - 
                                2
Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, přidáme špagety a zbylý olivový olej a vaříme 14 minut. Poté špagety scedíme, necháme okapat a vrátíme do hrnce. Přelijeme je žampionovou omáčkou a povaříme 3 minuty.
 - 
                                3
Špagety a žampionovou omáčku přendáme na talíře, posypeme nasekanou petrželovou natí a ihned podáváme.