Labužnické žampiony
Suroviny
- 600 g Žampiony čerstvé
 - 100 g Sýr Čedar
 - 100 g Sýr Rokfór
 - 5.5 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 4 ks Rohlíky bílé
 - 2 ks Šalotka
 - 2 stroužek Česnek
 - 18.5 dl Smetana 16% (pochoutková)
 - 3 polévková lžíce Mandle
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Strouhanka
 - 5 polévková lžíce Omáčka Teriyaki
 - 3 polévková lžíce Podmáslí kysané 1%
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1490 kcal
 - Sacharidy 77 g
 - Tuky 115 g
 - Sodík 1184 mg
 - Bílkoviny 41 g
 - Uhlovodany 34 g
 - Cholesterol 269.5 mg
 - Draslík 970.1 mg
 - Vláknina 21533.9 mg
 - Vitamín A 21533.9 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.7 mg
 - Vitamín E 4.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné a omyté menší hlavičky žampionů potřeme japonskou marinádou Teriyaky (na zeleninu). Šalotky pokrájíme nadrobno. Oloupaný česnek prolisujeme.
 - 
                                2
V pánvi rozpálíme olivový olej, na kterém krátce ze všech stran orestujeme hlavičky žampionů, přidáme k nim cibuli s česnekem a společně restujeme další 2 minuty, pak pánev zakryjeme poklicí a dusíme asi 2 minuty. Přimícháme ještě 2-3 lžíce omáčky Teriyaky a následně 4 lžíce Crème fraîche. Na dochucení přimícháme čerstvě pomletý pepř 4 barev. Sýr Rokfór a sýr Čedar nastrouháme a každý zvlášť dáme do misky.
 - 
                                3
Zapékací mísu vytřeme máslem a vysypeme nastrouhanými loupanými mandlemi, které jsme smíchali se strouhankou z bílého pečiva. Žampionovou směs s omáčkou vyklopíme do vysypané formy. Posypeme ji nastrouhaným sýrem tak, že pomyslně rozdělíme porce posypáním na 8 dílů - 4 porce budou posypány čedarem a 4 porce Rokfórem (Nivou).
 - 
                                4
Žampiony zapékáme v předem vyhřáté troubě při 220°C přibližně 10-15 minut, porce rozdělíme (každý dostane posypaný oběma druhy sýru) a servírujeme s teplými křupavými rohlíky.
 - 
                                5
Domácí krémová smetana - Crème fraîche [37800]:
 - 
                                6
Den předem vyšleháme 2.5 dl zakysané smetany s 2 lžícemi podmáslí. Šleháme 1 minutu na konzistenci krému, pak ji zakryjeme a necháme v pokojové teplotě 12 hodin stát.
 - 
                                7
Druhý den takto připravenou krémovou smetanu použijeme podle potřeby k ochucení pokrmů.