Kyselo ze Zdíkova
Suroviny
- 500 g Brambory
 - 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 g Houby čerstvé
 - 20 g Chlebový kvásek
 - 250 g Mouka chlebová
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 4 špetka Sůl
 - 1 l Voda pitná
 - 7.5 dl Voda pitná
 - 2 dl Voda pitná
 - 2.5 dl Zakysaná smetana
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 669 kcal
 - Sacharidy 83 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 867 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 54 g
 - Cholesterol 239.1 mg
 - Draslík 784.3 mg
 - Vláknina 9973 mg
 - Vitamín A 9973 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.9 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 22.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dobře omyjeme brambory, dáme je do hrnce, zalijeme 7.5 dl vody a uvaříme doměkka. Vaříme je přibližně 20-25 minut. Uvařené brambory scedíme, vychladlé oloupeme a nakrájíme na kostky.
 - 
                                2
Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, kmín, ocet a promícháme s 1.5 -2dl vody. Do mouky uděláme důlek, přidáme do něj chlebový kvásek a těsto důkladně promícháme. Zakryjeme čistým plátnem a necháme v teple kynout minimálně 45-50 minut.
 - 
                                3
Čerstvé zdravé hřiby očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. V hrnci rozehřejeme máslo, na kterém houby podusíme. Zalijeme je vroucí vodou, přidáme sůl, pepř a 1/4 vykynutého chlebového těsta. Za stálého míchání necháme těsto rozvařit (přibližně 15 minut) a ke konci přilijeme zakysanou smetanu. Promícháme, krátce 1-2 minuty povaříme a hrnec s polévkou odstavíme z plotny.
 - 
                                4
V pánvi rozpustíme máslo, rozklepneme na ně 4 vejce, ochutíme je solí a umícháme je. Nesmí být úplně usmažená. Míchaná vajíčka rozdělíme na talíře, přidáme k nim pokrájené brambory, zalijeme je polévkou a podáváme.