Hovězí kýta na černém pivu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 215 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 80 g Bageta
  • 350 g Cibule
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 30 g Petržel - nať
  • 10 g Tymián čerstvý
  • 50 g Hořčice
  • 500 ml Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
  • 150 ml Hovězí vývar základní
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 kg Hovězí kýta
  • 1 polévková lžíce Ocet vinný červený
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 549 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 776 mg
  • Bílkoviny 46 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 116 mg
  • Draslík 869.7 mg
  • Vláknina 4624.6 mg
  • Vitamín A 4624.6 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hlubokém pekáči rozehřejeme olej, po částech přidáváme kostky hovězího masa a zprudka je několik minut dohněda smažíme. Děrovanou naběračkou je vyjmeme. Pekáč odstavíme na mírnější oheň, přidáme kolečka cibule, drcený česnek a cukr. Průběžně promícháváme a směs několik minut smažíme.

  • 2

    Přisypeme mouku, mícháme a 1 minutu ji necháme osmažit. Přilijeme pivo a vývar a za stálého míchání vaříme, až omáčka zhoustne.

  • 3

    Do pekáče vrátíme maso, přilijeme ocet, přidáme snítky petržele a tymiánu (trochu si necháme stranou), bobkový list, podle chuti sůl a pepř. Podusíme dvě a půl hodiny v předehřáté troubě při 150 °C, až maso změkne. Odstraníme petržel, tymián a bobkový list.

  • 4

    Teplotu v troubě zvýšíme na 190 °C a připravíme krutony. Bagetu nakrájíme na plátky a potřeme hořčicí. Krutony vložíme do pekáče.

  • 5

    Pekáč dáme asi na 10 minut do trouby, aby krutony byly křupavé. Ozdobíme čerstvým tymiánem. Podáváme spolu s hovězí kýtou.

Komentáře k receptu