Hovězí polévka s houbami a čepičkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 180 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Fenykl sladký - hlíza
  • 200 g Smrže čerstvé
  • 200 g Listové těsto
  • 200 g Mrkev kořen
  • 200 g Celer bulvový
  • 800 g Hovězí maso přední
  • 200 g Petržel kořen
  • 5.6 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vajíčkový Snack Wrap
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 1 špetka Chilli koření mleté
  • 1 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 l Hovězí vývar základní
  • 1 polévková lžíce Sezam - semena
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 734 kcal
  • Sacharidy 51 g
  • Tuky 234 g
  • Sodík 1345 mg
  • Bílkoviny 57 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 140.7 mg
  • Draslík 1727.9 mg
  • Vláknina 22764.6 mg
  • Vitamín A 22764.6 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 89 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mrkev s fenyklem očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Čerstvé smrže očistíme a omyjeme.

  • 2

    V hrnci na rozpuštěném másle podusíme smrže, které osolíme, posypeme nahrubo mletým pepřem a pokapeme citronovou šťávou. Po chvíli přidáme zeleninu, promícháme a vše dusíme doměkka. Pak houby se zeleninou zalijeme 1 litrem čistého hovězího vývaru, do kterého přidáme 4 plátky uvařeného hovězího masa. Polévku povaříme přibližně 7 minut a porce rozdělíme do polévkových misek.

  • 3

    Na pomoučeném vále si rozdělíme listové těsto na 4 díly. Každý díl vyválíme na plát přibližně o 2 cm větší, než je velikost polévkové misky. Můžeme si pomoci tak, že okraj misky otiskneme do těsta.

  • 4

    Každou misku přikryjeme plátem těsta, potřeme rozšlehaným vajíčkem, které jsme ochutili solí, mletým chilli a bílým pepřem, a potřený plát posypeme sezamovými semínky.

  • 5

    Takto zakryté misky dáme do předem rozehřáté trouby zapéct. Pečeme při 170°C přibližně 10 minut dozlatova.

  • 6

    Misky s polévkou a zlatou čepičkou hned podáváme.

  • 7

    Hovězí světlý vývar [27325]:

  • 8

    Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.

  • 9

    Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.

  • 10

    Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.

  • 11

    Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, nezakaleného vývaru.

  • 12

    Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.

  • 13

    Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.

Komentáře k receptu