Hovězí bujon s tousty
Suroviny
- 120 g Sýr Ementál (Primátor)
 - 200 g Celer bulvový
 - 800 g Hovězí maso přední
 - 200 g Petržel kořen
 - 4 krajíc Chléb toastový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 3 ks Česnek
 - 1 ks Česnek
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 ks Pórek
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Pažitka
 - 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
 - 0.7 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 599 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 29 g
 - Sodík 668 mg
 - Bílkoviny 58 g
 - Uhlovodany 23 g
 - Cholesterol 273.7 mg
 - Draslík 1349 mg
 - Vláknina 11999 mg
 - Vitamín A 11999 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 89.1 mg
 - Vitamín E 2.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Tvrdý sýr nastrouháme a odložíme. Pažitku omyjeme a pokrájíme nadrobno. Oloupaný česnek prolisujeme a pomažeme jím 4 krajíce toustového chleba, které překrojíme napůl do tvaru trojúhelníků.
 - 
                                2
Do 1 litru vařícího scezeného hovězího vývaru přimícháme rozkvedlané vejce, dochutíme solí, muškátovým oříškem a pepřem.
 - 
                                3
Chleba opečeme v pánvi na rozpáleném oleji dozlatova. Opečené krajíce chleba vložíme do hlubokých talířů, posypeme nastrouhaným sýrem a pažitkou, zalijeme horkým bujonem a podáváme.
 - 
                                4
Hovězí světlý vývar [27325]:
 - 
                                5
Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
 - 
                                6
Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
 - 
                                7
Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
 - 
                                8
Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
 - 
                                9
Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
 - 
                                10
Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.