Gruzínský boršč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Skopová plec
  • 250 g Hovězí maso přední
  • 80 g Mrkev kořen
  • 60 g Celer bulvový
  • 80 g Petržel kořen
  • 200 g Zelí kysané
  • 150 g Červená řepa sterilovaná
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 250 g Brambory
  • 60 g Protlak rajčatový
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 500 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 3 ks Nové koření celé
  • 4 ks Pepř černý celý
  • 1.5 l Voda pitná
  • 0.5 polévková lžíce Paprika mletá sladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 376 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 198 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 67.3 mg
  • Draslík 500.3 mg
  • Vláknina 6749.5 mg
  • Vitamín A 6749.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 26 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěné maso vykostíme, zeleninu oloupeme a nakrájíme na nudličky, cibuli nakrájíme najemno, sterilovanou řepu slijeme a necháme okapat, zelí slijeme a překrájíme. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, uvaříme doměkka a scedíme.

  • 2

    Maso i kosti vložíme do studené vody, osolíme, přidáme bobkový list, pepř, nové koření a na mírném plameni vaříme, až je maso měkké.

  • 3

    Na másle v hrnci zpěníme cibuli, přidáme zeleninu a osmažíme. Do směsi vmícháme papriku, rajčatový protlak, promícháme a odstavíme.

  • 4

    Uvařený vývar přecedíme na zeleninovou směs, přidáme zelí, řepu, brambory a chvíli povaříme.

  • 5

    Nakonec přidáme drobně pokrájené maso, smetanu a polévku už jen prohřejeme, nevaříme.

Komentáře k receptu