Slovenský hovězí guláš

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 750 g Hovězí maso přední
  • 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Celer bulvový
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Petržel kořen
  • 1 hrst Mouka pšeničná hladká
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Bobkový list
  • 1 špetka Nové koření celé
  • 1 špetka Tymián sušený
  • 1 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 1.5 dl Hovězí vývar základní
  • 1 polévková lžíce Hořčice
  • 5 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 625 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 199 g
  • Sodík 429 mg
  • Bílkoviny 49 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 126.3 mg
  • Draslík 1360.2 mg
  • Vláknina 14071 mg
  • Vitamín A 14071 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 105.2 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 35 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev, petržel a celer oškrábeme, omyjeme, polovinu nakrájíme na malé kousky, polovinu na nudličky. Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky.

  • 2

    Na nudličky nakrájenou zeleninu uvaříme v solené vodě, měkkou ji přecedíme přes síto a necháme okapat.

  • 3

    Ve velké pánvi rozehřejeme polovinu oleje a osmahneme na něm nakrájenou cibuli. Pak přisypeme polovinu nakrájené zeleniny, chvíli ji smažíme a přidáme kostky masa, které za stálého míchání prudce opečeme ze všech stran. Když maso pustí šťávu, přidáme pepř, nové koření, bobkový list, tymián a sůl. Vše pokropíme trochou octa, promícháme a necháme přikryté dusit. Během dušení občas mícháme a podle potřeby přiléváme vývar.

  • 4

    Když je maso měkké, vyjmeme je z pánve, k šťávě přilijeme zbytek oleje, poprášíme moukou a zamícháme. Pak do šťávy ještě přidáme hořčici, smetanu, cukr a přilijeme další část vývaru. Dobře rozmícháme a necháme dalších 20 minut vařit. Během vaření občas zamícháme a podle potřeby přilijeme vývar.

  • 5

    Krátce před koncem vaření do omáčky přidáme uvařenou, na nudličky nakrájenou zeleninu. Omáčku dochutíme solí a octem, promícháme, vložíme zpět maso a vše necháme ještě chvíli povařit.

Komentáře k receptu