Guláš z hovězího a vepřového masa se zelím
Suroviny
- 150 g Anglická slanina
 - 250 g Vepřová plec
 - 250 g Hovězí maso zadní
 - 500 g Zelí kysané
 - 2 ks Cibule
 - 1 hrst Mouka pšeničná hladká
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Kmín drcený
 - 1 špetka Paprika mletá sladká
 - 1 dl Hovězí vývar základní
 - 2.5 dl Zakysaná smetana
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 693 kcal
 - Sacharidy 34 g
 - Tuky 45 g
 - Sodík 563 mg
 - Bílkoviny 36 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 138.6 mg
 - Draslík 440 mg
 - Vláknina 1787.7 mg
 - Vitamín A 1787.7 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.8 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Zelí slijeme, necháme v sítu okapat a překrájíme na menší kousky. Hovězí i vepřové maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostky, opepříme a osolíme.
 - 
                                2
Ve velké pánvi vyškvaříme kostičky slaniny, pak přisypeme nakrájenou cibuli a osmažíme ji dozlatova. Přidáme mletou papriku, chvíli smažíme, pak do pánve vložíme hovězí maso a prudce je opečeme za stálého míchání po všech stranách. Když pustí šťávu, zmírníme oheň, přisypeme kmín, přilijeme část vývaru a přikryté pokličkou dusíme.
 - 
                                3
Přibližně po 15 minutách přidáme do pánve vepřové maso a nakrájené zelí a pokračujeme v dušení. Za 10 minut směs v pánvi zaprášíme moukou a necháme chvíli smažit, pak za stálého míchání vlijeme zakysanou smetanu.
 - 
                                4
Guláš dochutíme pepřem a solí a ještě chvíli povaříme.