Plátky z hovězího masa se smetanovou omáčkou a hříbky
Suroviny
- 1 kostka Bujón hovězí
 - 700 g Hříbky čerstvé
 - 500 g Hovězí maso přední
 - 200 g Celer bulvový
 - 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Petržel kořen
 - 5 ks Nové koření celé
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 l Voda pitná
 - 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Ocet
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 445 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 936 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 118.1 mg
 - Draslík 1296.2 mg
 - Vláknina 8308.8 mg
 - Vitamín A 8308.8 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 44.2 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Přední hovězí libové maso v celku dáme do kastrólu s vodou, přidáme k němu očištěnou cibuli, kořenovou zeleninu, bobkový list, nové koření a uvaříme ho doměkka. Vaříme ho přibližně 70 minut.
 - 
                                2
Mezitím si očistíme a omyjeme čerstvé hříbky a cibuli. Hříbky pokrájíme na plátky, cibuli nadrobno. Když je maso měkké, vyjmeme ho a vývar scedíme.
 - 
                                3
V hluboké pánvi rozehřejeme máslo, na něm zpěníme cibuli, pak přidáme pokrájené hříbky, osolíme je, opepříme a krátce je s cibulí osmažíme. Zalijeme horkým vývarem, přimícháme 2 lžíce octa, přidáme kostku masoxu, když se rozvaří, tak případně dochutíme solí. Vaříme dalších 15-20 minut, až budou houby měkké, občas je promícháme.
 - 
                                4
Mezitím v druhé pánvi uděláme světlou jíšku: rozehřejeme lžíci másla, přisypeme k ní 3 lžíce hladké mouky a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Postupně ji přimícháme k hříbkům a pomalu uvaříme hustou omáčku. Když je jíška rozvařená a omáčka hustá, za stálého míchání přilejeme smetanu. Do omáčky vložíme maso nakrájené na plátky, prohřejeme je 1-2 minuty a servírujeme.