Moravské roštěnky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Anglická slanina
  • 600 g Hovězí roštěnka níz. peč.
  • 200 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
  • 5 g Máslo čerstvé
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Párky jemné
  • 2 ks Kapie
  • 1 ks Masox
  • 1 hrst Mouka pšeničná hladká
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Paprika mletá sladká
  • 1 dl Víno bílé
  • 1 dl Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 779 kcal
  • Sacharidy 34 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 473 mg
  • Bílkoviny 43 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 104 mg
  • Draslík 627.9 mg
  • Vláknina 4227.2 mg
  • Vitamín A 4227.2 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.8 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kapie nakrájíme na malé kousky. Slaninu a párky nakrájíme na plátky. Masox v hrnku rozmícháme s vodou a necháme na ohni přejít varem.

  • 2

    Roštěnky omyjeme, osušíme, naklepeme, opepříme a osolíme. Na krajích maso nařízneme, aby se při smažení nekroutilo.

  • 3

    V pánvi rozehřejeme olej a roštěnky na něm po obou stranách opečeme dozlatova. Pak oheň zmírníme, k masu přidáme plátky slaniny a párků a vše dopečeme. V případě potřeby můžeme podlít vývarem z Masoxu a krátce podusit pod pokličkou.

  • 4

    V druhé pánvi rozehřejeme máslo a na něm osmahneme nakrájenou cibuli, posypanou mletou paprikou. Pak přidáme nakrájené kapie a hrášek a vše podusíme.

  • 5

    Měkké roštěnky vyndáme z pánve a dáme do tepla - například do mírně vyhřáté trouby. Šťávu po pečení masa zaprášíme hladkou moukou, chvíli smažíme a pak za stálého míchání přilijeme zbylé víno a masoxový vývar. Šťávu vaříme, dokud nezačne houstnout.

  • 6

    Roštěnky dáme na servírovací talíře a přelijeme vývarem. Pak na ně položíme opečenou slaninu a párky, a zcela nahoru dušenou zeleninu.

Komentáře k receptu