Telecí šišky se sýrem v rajčatové omáčce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Telecí maso mleté
  • 50 g Sýr Gran Moravia
  • 80 g Strouhanka
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Paprika červená
  • 0.25 kávová lžička Pepř bílý
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Celer řapíkatý
  • 5 ks Rajčata
  • 1 ks Cibulka lahůdková
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Cibulka lahůdková
  • 1 ks Limetka
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Petržel hladkolistá
  • 1 polévková lžíce Majoránka čerstvá
  • 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 2 polévková lžíce Bazalka
  • 0.2 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 369 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 753 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 102.5 mg
  • Draslík 770.8 mg
  • Vláknina 7747.4 mg
  • Vitamín A 7747.4 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme a očistíme zeleninu a bylinky: petrželovou nať, snítku bazalky, snítku majoránky, 3 lahůdkové cibulky, 1 stroužek česneku a 2 stonky řapíkatého celeru, 4-5 rajčat a 1 mrkev. Z omyté limetky nastrouháme lžičku kůry.

  • 2

    Mleté telecí maso dáme do mísy. Přidáme k němu nadrobno pokrájenou petrželku, posekané drobné lístky majoránky, 2 nadrobno pokrájené cibulky, prolisovaný stroužek česneku, sůl, pepř, limetkovou kůru, olej a sladkou červenou papriku a nastrouhaný sýr. Vše dobře promícháme, masovou směs zakryjeme a necháme ji 30 minut odpočinout v chladu.

  • 3

    Mezitím si uvaříme omáčku: do hrnce s vodou dáme vařit pokrájenou mrkev, řapíkatý celer, rozkrájená rajčata, lahůdkovou cibulku a bobkový list. Zeleninu pod pokličkou budeme vařit 20 minut, pak ji i s vývarem dáme do mixéru (bobkový list dáme pryč). Zeleninu rozmixujeme na hladkou omáčku, nalejeme ji do kastrólku, a dochutíme solí, pepřem i cukrem.

  • 4

    Z odpočinuté masové směsi vytvoříme malé šišky, přibližně dlouhé 8cm. V pánvi si rozehřejeme olej. Šišky obalíme je ve strouhance a usmažíme z každé strany do zlatova až zlatohněda. Smažíme je pomalu pod poklicí.

  • 5

    Hotové šišky rozdělíme na talíře, zalijeme je rajčatovou omáčkou, ozdobíme lístky bazalky a hned teplé servírujeme.

Komentáře k receptu