Špikované hovězí srdce s růžičkovou kapustou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 210 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Celer bulvový
  • 300 g Cibule
  • 800 g Hovězí srdce
  • 250 g Kapusta růžičková
  • 80 g Mrkev kořen
  • 200 g Slanina vepřová
  • 80 g Petržel kořen
  • 1 kávová lžička Cukr třtinový
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
  • 5 ks Nové koření celé
  • 3 špetka Sůl
  • 2 špetka Zázvor mletý
  • 3 špetka Kmín drcený
  • 3 špetka Pepř bílý
  • 2 stroužek Česnek
  • 6 dl Voda pitná
  • 4 dl Hovězí vývar základní
  • 0.07 dl Olej slunečnicový
  • 3 dl Víno madeira
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.09 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 780 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 1483 mg
  • Bílkoviny 49 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 294.5 mg
  • Draslík 1120.5 mg
  • Vláknina 12138.7 mg
  • Vitamín A 12138.7 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 38.5 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Slaninu nakrájíme na tenké hranolky. Z hovězího srdce odstraníme blanky, srdce dobře omyjeme, osušíme a protkneme pomocí špikovací jehly na více místech slaninou. Očistíme a omyjeme cibuli s česnekem, mrkev, celer a petržel. Kapustičky očistíme, tvrdší části "od stopek" odkrojíme a kapustičky promyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat. Cibule drobně pokrájíme, česnek prolisujeme, kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo.

  • 2

    V hrnci na rozpáleném oleji a másle osmažíme cibuli se zeleninou dozlatova. Poté přidáme rajský protlak, sůl, celý pepř, zázvor, nové koření a třtinový cukr. Promícháme, přilijeme čistý hovězí vývar, vložíme prošpikované srdce a pod pokličkou pomalu dusíme přibližně 60-90 minut.

  • 3

    Mezitím v rendlíku přivedeme k varu 5-6 dl vody, do které dáme kapustičku. Vaříme ji jen jednu minutu, poté ji scedíme a promyjeme studenou tekoucí vodou. Anglickou slaninu pokrájíme na proužky a osmažíme téměř dozlatova, přidáme k ní prolisovaný česnek, kapustičky, sůl, drcený kmín a čerstvě pomletý pepř. Kapustičky promícháme a krátce orestujeme (asi 1-2 minuty). Poté je pokapeme citrónovou šťávou.

  • 4

    V pánvi rozpustíme máslo, na něm usmažíme z hladké mouky světlou mouku. Měkké srdce vyjmeme z vývaru, který přecedíme, zahustíme jíškou, povaříme 5-7 minut, přilijeme červené víno a případně dochutíme solí.

  • 5

    Srdce pokrájíme na plátky a porce dáme na talíře. Přidáme k nim kapustičky se slaninou a servírujeme.

Komentáře k receptu